Статті та інтерв'ю

Статті та інтерв'ю • 26.10.2017
«Засунути руку в кишеню Бога ...», - афонський чернець відкрив формулу милостей від Господа

Чи завжди Господь дає нам посильний хрест? Насельник афонського монастиря Кутлумуш, учень старця Паїсія Святогорца, ієромонах Анастасій (Топузіс) відкрив формулу, за якою кожен може вирахувати, скільки милості заслуговує від Бога.

- Чи завжди нам Бог посилає ті випробування, які ми можемо витримати? Що робити, якщо починаєш у цьому сумніватися?

- Жив один чоловік, у якого було багато проблем у житті. І одного разу він каже: «Господи, чому Ти мені дав цей хрест?». І тоді один ангел його узяв і повів на широкий луг, де було багато хрестів. 

Там були великі хрести, хрести величезні, хрести до самого неба, і серед них був один маленький хрестик. І ось ангел говорить цій людині: «Ну, вибирай, який тобі хрест подобається». Він обрав маленький. «А взагалі-то це і є твій хрест», - сказав ангел.

- Чим можна заслужити найбільшу милість від Бога?

- Є один фізичний експеримент, він називається сполучені посудини. Якщо налити води в одну з них, то рідина рівномірно розподіляється, і у всіх посудинах буде однакова кількість води. Саме це робить Церква. 

Христос дав усім нам рівну кількість своєї любові, справа тепер у нас самих. Кожен з нас отримує рівно те, що дає. Скільки ви даєте Христу? Зазвичай, сімдесят відсотків собі - тридцять Христу. Значить, відповідно, тридцять ви і отримаєте у відповідь. А на сімдесят буде порожнечі. 

Потрібно віддавати всі сто відсотків, щоб отримати сто відсотків від Господа. І тоді у вас ще будуть залишатися сили, щоб засунути руку в кишеню Бога і дістати звідти те, що вам потрібно.

І за допомогою молитов Пресвятої Богородиці і святих ми можемо досягти того стану, щоб віддавати усі сто відсотків, і отримувати стільки ж у відповідь. І під час Божественного Причастя ми повинні відчувати Причастя своєю шкірою. Коли ми причащаємося Тілом і Кров'ю Христовими, тоді у нашому тілі і крові тече кров Христа.

Дарина Чугаївська