Статті та інтерв'ю

Статті та інтерв'ю • 03.11.2015
Ієромонах Феодосій Карульский (1869 - 2 жовтня 1937 р.)

Народився в Росії в Саратовської губернії у 1869 році. З дитячих років полюбив молитву, якої вчив своїх однолітків, хлопчиків і дівчаток, які називали його духівником їх маленької «кіновії» (Кіновія з грец. Κοινόβιο перекладається як чернецький, чернецький монастир, гуртожиток).

З самого дитинства дуже любив вчитися, потім вступив до Казанської Духовної Академії, де прийняв чернечий постриг і був висвячений на священика.

У 1901 році приїхав на Афон, трудився в різних келіях і калівах в районі Капсала, де був духівником для багатьох. У 1913 році оселився в районі Карулія. Одним з найулюбленіших його занять було читання ароматного Синаксаря. Він прагнув з усіх сил наслідувати святих, щоб пересилити гнів, який його долав, і досягти безпристрасності. Тут же був пострижений у велику схиму старцем Ігнатієм Духовником (+1927 р).

Останні вісім років життя він мешкав зі своїм учнем Никодимом (+ 1984 р.). Спільне житіє їм допомагало в молитовному подвигу.

Старець Феодосій був духівником і духовним керівником багатьох російських ченців, які оберталися у каливах на Каруліях.

Якось один з ченців не міг довго представитися, і братія попросила старця Феодосія помолитися за нього. І коли він сам таємно помолився до ікони Богородиці Іверської, чернець незабаром відійшов до Господа.

Сестра о. Феодосія також була черницею, але з причини гонінь з боку безбожної влади в Росії, вона зняла чернечий одяг і жила необачно. Однак старець Феодосій не припиняв писати їй повчальні листи і молиться про неї. Незадовго до своєї кончини він отримав листа, в якому вона писала, що розкаялася, знову одягла чернечу одежу та щодня читає псалтир. Старець дуже зрадів тому, що його молитви були почуті. Як оповідає о. Никодим, старець мав ту ж радість, коли його молитвами неслухняний і недбайливий монах каявся у своїх справах.

Основним заняттям старця була молитва. Незадовго до своєї кончини він говорив: «Коли бачиш свою слабкість, тоді, маючи смиренність і осуд себе самого, несподівано приходить благодать Божа, яка зміцнює тебе в слабкостях і захищає тебе від почуття безнадії. Але коли ти помічаєш, що є просування, тоді з причини самозадоволення і довіри до самого себе, утвердиться благодать Божа, яка тебе буде підтримувати в смиренності і захищати тебе в майбутньому від зарозумілості і принади, яка неминуче буде за тобою слідувати. У мене є тільки одне почуття: Слава Богу, за все найменше, що я маю за допомоги Божої.

Перше – це усвідомлення моїх слабкостей і пристрастей моєї душі: з найменшим ослабленням моєї уваги мій розум незабаром відвертається не від того, що цілком грішний, як тобто нечисті і вражі помисли, але головне, що приходять марні думки. Друге є щира подяка Богу, який готовий допомогти в найважливішій справі нашого спасіння – в молитві, це єдине, що дуже важливо для нас християн, особливо для нас ченців. І Господь мені в цьому допоміг».

Старець Феодосій передбачав свою кончину і провістив її. Він помер 2 жовтня 1937 року, повторюючи молитву Ісусову. Він помер на руках о. Никодима, улюбленого свого учня, вимовляючи слова молитви: «Помилуй мя». Його поховання за чернечим чином відбулося у храмі Святої Трійці, де він багато років молився. Отець Софроній (+1993 р.) говорив: «Не було б перебільшенням сказати, що такі подвижники, як старець Феодосій, упокоюються зі святими». Закінчу вище написане словами старця Феодосія, які мене обеззброюючи розчулили: «Христос любив книжників і фарисеїв. Донос на нього був результатом любові Його до них. Христос не засудив душі фарисеїв, але їх фарисейство, зло, яке мучило і їх самих, і саме в цьому й полягала Його любов до них!».

Переклад редакції сайту.

Джерело