Новини

Новини • 01.12.2017
Афонський монах назвав 5 причин залишити солодкий сон і прийти до храму у неділю

Багато людей, пропрацювавши тиждень, у вихідний день вважають за краще відіспатися до обіду, і пропускають недільні божественні літургії. Афонський чернець Анастасій, учень святого Паїсія Святогорця, назвав п'ять причин, за якими православні християни мають відмовитися від недільних лінощів та піти до храму.

1. Присвятити Богу три години на тиждень

Перш за все, афонський чернець нагадує, що Господь дарував нам життя і подарував цілий тиждень для справ, залишивши собі лише один день із семи.

«Преподобний Паїсій говорив нам: «Люди, ви знаєте, що Бог дарував нам цілий тиждень, навіть подарував нам неділю?». У нас у Греції недільна утреня починається о сьомій годині ранку і о десятій вже закінчується. Тобто, з усього тижня Бог залишив собі тільки три години - із сьомої до десятої. Деякі люди ходять на службу з восьмої до десятої, інші приходять лише на годину, а хтось - і на п'ятнадцять хвилин. Ось так ми Богу не даємо майже нічого, а весь час тримаємо для свого егоїзму», - говорить монах Анастасій.

2. Поставити свічки у дар Богу

Також святогорець нагадує, що саме в храмі людина може досягти найвищої благодаті.

«Господь Бог дав нам бджіл, а бджола сама по собі дуже людинолюбна. Вона могла б робити тільки віск, але вона каже: «Зроблю-но я ще трохи меду для того, щоб і люди могли попоїсти». І вона нам дарує мед. Вона дає нам навіть трохи воску, щоб ми принесли його в дар Богу. Але ми навіть цього не робимо, а замінюємо віск парафіном. Як добре, коли ми правильно починаємо свій тиждень і в неділю входимо у благословенне Царства Отця і Сина і Святого Духа. Коли ми приходимо туди, де саме Небо спускається до нас і піднімає нас наверх», - вчить афонський монах.

3. Виконати головну єпитимію

Учень святого Паїсія Святогорца наводить як приклад слова преподобного старця, який називав недільні літургії найскладнішою єпитимією для мирської людини.

«Коли я став духівником у нашому монастирі, старець Паїсій насамперед запитав мене:

- Ну що, духівнику, ти даєш людям єпитимію?

- Отче, я у цьому взагалі нічого не розумію, - відповів я.

Обличчя отця Паїсія тоді стало солодким і красивим, і він сказав:

- Усім давай одну і ту ж єпитимію.

- Яку?

- Говори людям, аби щонеділі ходили в храм. Це найсолодша, але і найважча єпитимія. Тобі можуть сказати: «Я не можу піти до храму, у мене тільки одна неділя, щоб відпочити». Тоді скажи, щоб ходили через тиждень. Людина тобі знову скаже: «Я не хочу, можливо, я можу просто дати грошей, щоб не ходити?».

Люди не хочуть ходити до храму, тому ми і не можемо досягти святості, адже занадто багато чого тягне нас назад на землю», - розповів учень преподобного Паїсія Святогорца.

4. Побороти бісівські спокуси

Афонський чернець пояснює, що солодкий недільний сон - це спокуса, яку посилають нам біси, щоб не пустити до храму.

«В усипальниці афонського монастиря Григоріат є один настінний розпис. На ньому зображено дуже красиве ліжко, де спить пара - чоловік і жінка. І на цьому розпису зображені два спокуси, які викликані рогатими бісами: один з них дме вітром на людей, створюючи їм приємну прохолоду, а інший накриває їм цю постіль. І під цим розписом написано: «Це ті, хто спить у неділю».

Самим Господом нам дана Заповідь: «Шість днів працюй і роби всю працю свою, а день сьомий віддай Господу Богу твоєму». І ми не повинні порушувати цю заповідь», - вчить монах Анастасій.

5. Боротися з гріхами протилежним

Крім того, учень преподобного Паїсія вчить боротися зі своїми гріхами, роблячи речі, протилежні тому, до чого нас підбурюють біси.

«Ми всі хочемо бути поруч зі святими, і для цього потрібно боротися зі своїми гріхами протилежними речами. Наприклад, якщо вам подобається не спати всю ніч і ходити по барах, ви повинні замінити ці походи на всеношні бдіння. Коли тобі подобається ранковий солодкий сон - потрібно вибрати бдіння на ранковій літургії. І таким чином протилежним ми зможемо побороти гріх у собі», - вчить афонський монах Анастасій.