Новини

Новини • 29.08.2017
Афонський чернець про те, як стати святим і чому знання не приводять до спасіння

Віруючі люди часто шукають шлях до спасіння через знання, які дає Святе Письмо і богословська література. Однак одне лиш досконале знання Біблії не призведе до спасіння, і навпаки, малограмотна людина, яка живе за Заповідями, зможе легко наблизитися до Бога. Про те, чому не отримає спасіння диявол і як не заплутатися у власній грамотності, розповів монах отець Никон з афонського монастиря Ксенофонт.

«Ми багато знаємо про віру, але цим не живемо. Проблема в тому, що ми багато вчимося, але не використовуємо ці знання. Але, як би багато ми не знали правильних речей - не отримаємо спасіння, якщо не житимемо згідно з цим», - каже отець Никон.

 Афонський чернець наводить у приклад святих отців, які лише своїм праведним життям досягли святості.

«Останні грецькі святі - отець Порфирій, Єфрем Аризонський, отець Паїсій та інші - усі вони закінчили лише кілька класів і стали святими. А ми вчимося-вчимося, а потім ідемо до малограмотного святого і просимо його: «Отче святий, допоможи мені ...». Просимо малограмотного, щоб він нас спас! Нас не рятує філософія або богослов'я, рятує нас те, як ми живемо, наше життя», - розповідає монах із Ксенофонта.

Отець Никон нагадує, що, поставши перед Господом, ми не будемо розмовляти про богослов'я, а відповідатимемо лише за свої гріхи і вчинки.

«Господь прийшов, щоб дати нам нове життя. Саме тому ми всі можемо врятуватися - тому що ми усі можемо так жити. Не всі ми можемо стати богословами, але ми усе можемо стати святими. Тому почнемо із самих себе і залишимо осторонь філософію і богослов'я. Господь запитає тебе: «А що зробив ти?». Тільки за свої гріхи ми відповімо перед Богом», - навчає старець.

Прагнучи до абсолютних знань, багато людей не знаходять відповідей у філософських книгах, а лише витрачають своє життя на пошук, заплутуючи самих себе.

«Сам диявол має правильні знання, але не отримає спасіння, не потрапить до Раю. Чому? Не тому, що неправильно вірить. А тому, що не живе згідно з цією вірою. Часто ми потрапляємо до диявольської пастки, коли цікавимося такими речами, з якими ми не можемо впоратися. Ми стикаємося з простими речами і заплутуємося тому, що не вміємо бути простими. Господь же - простий», - каже афонський монах отець Никон.